Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Μείωση πληθυσμού οι “φτωχοί” , και κατανάλωσης οι “πλούσιοι” – Νέα έκθεση


Ο παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να μειωθεί το ταχύτερο δυνατό, όπως και η κατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες ώστε να αποφευχθεί ένα ντόμινο “οικονομικών και περιβαλλοντικών δεινών”, αναφέρει σε έκθεσή της η Βασιλική Εταιρεία της Βρετανίας.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η διάδοση της αντισύλληψης μεταξύ των γυναικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και ο περιορισμός της κατανάλωσης στον ανεπτυγμένο.
Η έκθεση προβάλλει τους παραπάνω άξονες ως μόνη λύση για την εξασφάλιση ενός αποδεκτού βιοτικού επιπέδου και την προστασία του περιβάλλοντος για τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα περπατούν στον πλανήτη το 2050, ενώ επισημαίνει ότι έχουν αγνοηθεί από πολιτικούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις την τελευταία εικοσαετία.
Η έκθεση σημειώνει πως μέχρι το 2050 θα έχει προστεθεί μια ακόμα “Κίνα ή Ινδία” στη Γη και προβάλλεται ως απαραίτητο μέτρο η μείωση της κατανάλωσης, η οποία πέραν των άλλων δεν εξασφαλίζει μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.
Παίρνοντας το παράδειγμα του Νίγηρα στη Δυτική Αφρική, όπου ο πληθυσμός θα εκτοξευτεί από 15,5 εκατ. σε 55,5 εκατ. ως το 2050 ο έλεγχος των γεννήσεων παράλληλα με επενδύσεις στην Υγεία και την Παιδεία θεωρείται απαραίτητο μέτρο για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα προέλθει κυρίως από τις 48 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, 32 εκ των οποίων είναι αφρικανικές.
Από την άλλη πλευρά, οι συγγραφείς της έρευνας αναγνωρίζουν πως απαιτείται χρόνος και πολιτική δέσμευση προκειμένου να αλλάξουν τα μοντέλα κατανάλωσης στις πλούσιες χώρες σε αντίθεση με τα μέτρα αντισύλληψης που μπορούν να δρομολογηθούν αμεσότερα και με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.
Οι επιστήμονες δεν έδωσαν συγκεκριμένο νούμερο ενός βιώσιμου παγκόσμιου πληθυσμού, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και κατανάλωσης.
“Ο πλανήτης μπορεί να συντηρήσει 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους μόνο αν διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους αντιμετωπίζοντας τις τεράστιες ανισότητες στην κατανάλωση” αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν πως αυτή τη στιγμή, το 10% του πληθυσμού καταναλώνει τη μερίδα του λέοντος των πόρων της Γης.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ