Από την παραγωγή στην κατανάλωση |
Η ιδανικότερη εποχή καλλιέργειας είναι τέλη Φθινόπωρου και αρχές Άνοιξης, αφού οι ενδιάμεσες καιρικές συνθήκες ενδείκνυνται για την ιδανική παραγωγή τους.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεμάτια με άχυρο από διάφορα δημητριακά και ψυχανθή τα οποία έχουν εμβολιαστεί με το μυκήλιο των πλευρώτους. Επειδή χρειάζεται ελάχιστη υγρασία 70% οι μπάλες του άχυρου περιτυλίγονται με πλαστικό για να μη ξεραθούν. Στο πλαστικό περιτύλιγμα υπάρχουν ανοιγμένες τρύπες όπου θα δούμε κάποια στιγμή να ξεπροβάλλουν τα μανιτάρια μας. Όταν δούμε να αναπτύσεται μια ομάδα μανιταριών σε κάποιο σημείο που δεν υπάρχει τρύπα, την κάνουμε εμείς για να τα βοηθήσουμε να ξεπροβάλλουν.Το βάρος των δεματιών κατά την αγορά τους είναι περίπου 15 κιλά (φυσικά λόγω της μεγάλης υγρασίας που περιέχουν) και αυτό το βάρος θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρείται μέχρι του πέρατος της παραγωγής.
Η τιμή του κάθε δέματος κυμαίνεται από 12 - 17 €. Μη με ρωτήσετε για τη διαφορά τιμής, ειλικρινά δεν γνωρίζω για να σας απαντήσω. Εγώ το αγόρασα 14 € αρχές Φλεβάρη, θέλοντας να έχω παραγωγή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Οι Ιδανικές Συνθήκες
Αναζητώντας στο net πληροφορίες για να χορτάσω την ασχετοσύνη μου πάνω στο θέμα "πλευρώτους" είδα πως οι ιδιανικότερες συνθήκες τοποθέτησης του υποστρώματός μας πρέπει να είναι σε κλειστό χώρο, να υπάρχει αέρας χωρίς όμως να τα φυσάει, να έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας, να υπάρχει φως αλλά να μη τα βλέπει απευθείας ο ήλιος.
Το μαγγάνι δούλεψε μετά από πολλά χρόνια |
Η πρώτη μου σκέψη μετά από αυτό ήταν να παρατήσω την ιδέα, αφού τέτοιες ιδανικές συνθήκες δεν διαθέτει το κτήμα μας. Με τη δεύτερη όμως μου ήρθε στο νου το πολυτιμότερο σημείο του κτήματός μου. Το πηγάδι. Τίποτα καλύτερο για τις απαιτήσεις αυτής της καλλιέργειας.Σταθερότατη θερμοκρασία, υγρασία, υποφωτισμένο και ασφαλές. Έμενε λοιπόν να βρώ ένα τρόπο να κατέβει η βαρειά αχυρόμπαλλα στο πηγάδι, ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια του νερού και λίγο πιο κάτω από το χείλος του.
Η πατέντα σε εφαρμογή |
Τη λύση τη βρήκα με μια παλέτα στην οποία έκανα 4 τρύπες στις άκρες της και έδεσα 4 ισομήκη γερά σκοινάκια. Το δέμα του υποστρώματος το έδεσα σφιχτά με άλλα δύο σκοινιά για να μη πέφτει με το ανέβασμα - κατέβασμα και το όλο σύστημα το τοποθέτησα στο γάντζο του συρματόσκοινου του μαγγανιού.
Κάλυψα το μισό άνοιγμα του πηγαδιού με ένα πλαστικό για να μην υπάρχει άμεσο ηλιακό φώς και μετά περίμενα. Στις δέκα μέρες εμφανίστηκαν δειλά - δειλά τα πρώτα μωρά πλευρώτους. Προσοχή όταν εμφανιστούν τα πρώτα μανιταράκια να είστε προετοιμασμένοι σε 4 ημέρες να κόψετε την πρώτη σας δόση. Μεγαλώνουν με απίστευτη ταχύτητα!
Χρήσιμες πληροφορίες
Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως τα πλευρώτους δίνουν 2-3 σοδειές με διαφορά κάμποσων ημερών η μία από την άλλη. Στις φωτογραφίες βλέπετε το δεύτερο κύμα παραγωγής. Στο πρώτο έχουμε και τη μεγαλύτερη απόδοση που αγγίζει σχεδόν το 50% της συνολικής μας σοδειάς. Όταν θα έχω την τρίτη σοδειά με το καλό, θα ενημερώσω την παρούσα ανάρτηση. Το σύνολο της παραγωγής από μια μπάλα μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 κιλά.
Τα δεσίματα |
Μανιτάρια Πλευρώτους στα Κάρβουνα
Κόβουμε από τα μανιτάρια το χοντρό μέρος κοντά στη ρίζα τους.Τα διαχωρίζουμε γιατί μπορεί να είναι πολλά μαζί.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ψικοκομμένες ουρές από μαϊντανό, θυμάρι, ελαιόλαδο και βαλσάμικο. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
Τα βάζουμε στη σχάρα σε μέτρια φωτιά γιατί οι άκρες τους καίγονται εύκολά. Τα ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά και είναι έτοιμα.
Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό και προθέτουμε καρυκεύματα, ελαιόλαδο ή βαλσάμικο αν θέλουμε.
Όρεξη καλή!!
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου