Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Το ΔΝΤ κινείται προς το μοίρασμα της «ευρωπαϊκής πίτας»

Το ΔΝΤ καταφεύγει σε προκλήσεις για το μοίρασμα της «ευρωπαϊκής πίτας» - την αγορά των προβληματικών ενεργητικών των χωρών της Ευρώπης από τους επενδυτές από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αραβική Ανατολή.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρτζες (Antonio Borges) δήλωσε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να αναμιγνύεται στην κατάσταση στις αγορές των κρατικών ομολόγων για να βοηθήσει την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ ως ένας από τους δανειστές της Ελλάδας δεν μπορεί επίσης να της εγγυηθεί την εκταμίεση της νέας δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ΔΝΤ κάνει βήματα προς τα πίσω. ΄Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες της αγγλικής Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times),  νωρίτερα το Ταμείο ήταν έτοιμο να αγοράσει τα ομόλογα των παθούσων χωρών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, ενώ τώρα, όπως παρατήρησε ο Αντόνιο Μπόρτζες, δεν θα κάνει, πάντως το προσεχές μέλλον, τίποτα τέτοιο. Δεν αποκλείεται ότι τέτοια κατάσταση θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον ορισμένων μη Ευρωπαίων επενδυτών για τα ομόλογα χρέους στην Ευρώπη, τα οποία είναι εξαντλημένα από  κρίση του χρέους. Μάλιστα, ο κατάλογος αυτός συνέχεια συμπληρώνεται. Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στις παθούσες χώρες  μπορούν να περιληφθούν επίσης η Ισπανία και η Ιταλία.
Η επέκταση του κεφαλαίου στην Ευρώπη άρχισε στις επάλξεις του πρώτου κύματος της οικονομικής κρίσης. Προχώρησε ιδιαίτερα σ΄αυτό το έργο η Κίνα, η οποία αγόρασε ένα μέρος του χρέους της Ισλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Σε στάδιο ετοιμότητας βρίσκεται η  υπογραφή Συμφωνίας της κινέζικης κρατικής επενδυτικής εταιρείας China  Investment Corp με την Ιταλία για την αγορά ενός μεγάλου μέρους των κρατικών ομολόγων και μεγάλων φακέλων μετοχών των στρατηγικών ιταλικών εταιρειών. Οι αρχές της Βραζιλίας επέδειξαν επίσης το ενδιαφέρον να πάρουν ένα κομμάτι της «ευρωπαϊκής πίτας». Το αρχικό ποσό των επενδύσεων της Βραζιλίας ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν αποκλείεται ότι ανταγωνιστές της θα  γίνουν η Ινδία και οι επενδυτικές εταιρείες των χωρών του Περσικού Κόλπου.
Σε σχέση με αυτό ο Βλαντίμιρ Μπράγκιν, εμπειρογνώμονας της εταιρείας Alfa Capital είπε :
- «Γενικά, είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που θέλουν και που διεκδικούν τα ευρωπαϊκά ενεργητικά. Γίνεται λόγος, πρώτ’απ’ όλα για τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα και τον Καναδά. Το κυρίαρχο Ταμείο του Κατάρ  επίσης δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει μεγάλες επενδύσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Για τους επενδυτές μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον πρώτ’ απ’ όλα τα ενεργητικά των τραπεζών, η ακίνητη περιουσία και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό χρηματιστικό και τραπεζικό τομέα υπόσχονται στο μακρινό μέλλον υπερκέρδη, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να οδηγήσουν και σε σημαντικές απώλειες. Γιατί η κρίση στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό, μάλιστα μέχρι τη διάσπαση της ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επενδυτές είναι έτοιμοι να ριψοκινδυνέψουν και να αγοράσουν τις προβληματικές μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών»,- σημείωσε καταλήγοντας ο εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Μπράγκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ