Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν το καλύτερο σενάριο είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία

Όταν το καλύτερο σενάριο είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία
Τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά τη λήψη των νέων επώδυνων μέτρων της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται ούτε αυτό της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με «κούρεμα» κατά 50%.

Αυτό τουλάχιστον υπονόησε χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην πολύωρη προσπάθειά του να εξηγήσει στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία. Μιλώντας με δραματικούς τόνους στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, που διήρκεσε περί τις πεντέμισι ώρες, αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια που συνδέονται με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.

ΤΟ ΚΑΛΟ Είπε ότι το καλό - πρώτο - σενάριο αφορά την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.
ΤΟ ΚΑΚΟ Το χειρότερο - δεύτερο - σενάριο είναι να μην προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και η χώρα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία - πρόκειται για τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορές στην Αργεντινή.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
Το τρίτο σενάριο, που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό, σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» κατά 50% (όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος).
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση την ΕΚΤ.
Οπως όμως έσπευσε να διευκρινίσει, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το τρίτο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ