Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΚΡΙΖΑΡΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ


Η ατολμία του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κώστα Καραμανλή και οι δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Δημήτρη Χριστόφια έναντι των ξένων, ίσως να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν σε Ελλάδα και Κύπρο τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Ισραήλ ενημέρωσαν τη Λευκωσία και την Αθήνα, ότι οι τουρκικές απειλές για πρόκληση ακόμα και θερμού επεισοδίου στη θαλάσσια περιοχή των οικοπέδων δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Δεν θα υλοποιηθούν για λόγους πολύ ανώτερους ακόμα και από αυτούς που είχαν καταστήσει τόσα χρόνια την Τουρκία το χαϊδεμένο παιδί των Aμερικανών.Η Τουρκία, δεν θα τολμήσει να τα βάλει με το Ισραήλ:
-Γιατί κινδυνεύει με σοβαρή διπλωματική ήττα, ίσως και με ήττα στο πλαίσιο ενός θερμού επεισοδίου.
-Γιατί θα έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον (μη ξεχνάμε την πάγια αμερικανική πρόθεση για ίδρυση κουρδικού κράτους), εφόσον θα επιδιώξει να πλήξει τα συμφέροντα του αμερικανικού κολοσσού Noble Energy.
-Γιατί θα περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δώσει την ευκαιρία σε χώρες που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή της προοπτική.
Επειδή η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες από μια ανοικτή σύγκρουση με το εβραϊκό κράτος, θα επιδιώξει να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και ταυτόχονα αποσταθεροποίηση στην περιοχή, για να αποτρέψει τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο, «κτυπώντας» την αχίλλειο πτέρνα του Ελληνισμού: την απουσία συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου – Ελλάδος.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να καταστήσει γκρίζα ζώνη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, αυτή που ξεκινά από την Πάφο και φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο, το οποίο ως γνωστό, για την Τουρκία είναι δήθεν διαφιλονικούμενο.
Οι πληροφορίες από το Ισραήλ έφθασαν σε Λευκωσία και Αθήνα και αξιολογούνται, αλλά δεδομένη μέχρι στιγμής είναι η απραξία Παπανδρέου και Χριστόφια. Υπό κανονικές συνθήκες, οι δύο χώρες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με αστραπιαίες ενέργειες. Με αυτό τον τρόπο θα απομόνωναν πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά την Τουρκία και θα διασφάλιζαν με βάση το διεθνές δίκαιο την κυριαρχία τους στις θαλάσσιες περιοχές τους. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε και η Κύπρος, εκτός της Ελλάδος, να συνάψει μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, έτσι ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα το αίσθημα ασφάλειας στην Κύπρο, άρα και το αίσθημα ασφάλειας των οποιωνδήποτε εμπλεκομένων επενδυτών στην υπόθεση φυσικό αέριο.
Να θυμίσουμε ότι ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, από τους ελάχιστους πολιτικούς στην ιστορία του Ελληνισμού που έβλεπε μίλια μπροστά, ασκούσε πιέσεις στον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κώστα Καραμανλή, για να συμφωνηθεί ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Δυστυχώς, ο Καραμανλής, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις της Ντόρας και μιας εθνικά μειοδοτικής τότε πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, και δεν εισάκουσε τις προτροπές του Τάσσου...
ΠΗΓΗ: ''ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΝΤΙΚΙ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ