Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Φόβοι για «ψηφιακό Μεσαίωνα» στην Ε.Ε. εάν η ψηφιοποίηση αφεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες


Αναφορά της Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης από ιδιωτικές εταιρείες. Την ανάγκη για να ληφθεί σοβαρότερα και πιο υπεύθυνα το θέμα της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης επισημαίνει αναφορά της Ε.Ε. η οποία κάνει λόγο για κίνδυνο «ψηφιακού Μεσαίωνα» εάν το έργο αναλάβουν μόνο ιδιωτικές εταιρείες.

Την αναφορά συνέταξαν η επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας, Ελίζαμπεθ Νίγκεμαν, ο Μωρίς Λεβί, στέλεχος του χώρου της διαφήμισης, και ο Βέλγος συγγραφέας Ζακ ντε Ντεκέρ. Αυτό που προτείνεται είναι να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην online βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europeana, καθώς και ναυποστηριχθούν ανταγωνιστές της Google, η οποία επί της παρούσηςκυριαρχεί στο χώρο της ψηφιοποίησης. «Μπορεί η Ευρώπη να περιμένει ήαπλά να αναθέσει σε έναν ή περισσότερους 'παίκτες' του ιδιωτικού τομέατο έργο της ψηφιοποίησης; Η απάντησή μας είναι όχι» αναφέρεται στο κείμενο της αναφοράς.Ειδικότερα, η κεντρική πρόταση θέλει τις συμφωνίες αποκλειστικότητας που έχουν υπογραφεί με την Google για την ψηφιοποίηση του περιεχομένου των βιβλιοθηκών της Ε.Ε να μεταβληθούν, μειώνοντας το χρονικό περιθώριο από 15 χρόνια σε επτά. Επίσης, συμπληρώνεται πως «υποστηρίζουμε την ιδέα του να εισέλθουν στην ψηφιακή αρένα περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και εταιρείες, μέσω ενός δίκαιου και ισορροπημένου συστήματος συνεργασίας με το δημόσιο τομέα».Η Europeana θα πρέπει να περιέχει τα κορυφαία εκθέματα των ευρωπαϊκών public domain το 2016, αποσκοπώντας στο να καθιερωθεί ως site - σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά στον κυβερνοχώρο, συνεχίζει η αναφορά. Επιπλέον, οι χώρες- μέλη της Ε.Ε. θα έπρεπε να διοχετεύσουν κρατικά κονδύλια σε προγράμματα ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση πως το υλικό θα διατίθεται δωρεάν μέσω της Europeana.«Οι χώρες μέλη, τα πολιτιστικά ιδρύματα, η Κομισιόν και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να διασφαλιστεί πως οι πολίτες και η οικονομία της Ευρώπης θα επωφεληθούν πλήρως από τη διάθεση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του Διαδικτύου. Ο στόχος μας είναι η Ευρώπη να βιώσει μία ψηφιακή Αναγέννησηαντί για έναν ψηφιακό Μεσαίωνα» δηλώνεται στην αναφορά.Η Google αντέδρασε θετικά στην αναφορά, ανακοινώνοντας πως η συζήτηση πάνω στην ψηφιοποίηση είναι σημαντική για να διατηρηθεί και να είναι εύκολη η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά. Η εταιρεία έχει ήδη ψηφιοποιήσει 15 εκατομμύρια κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ