Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα στο Ερζερούμ ,όπου και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ που έχουν δημιουργήσει πολλά τουρκικά ΜΜΕ και αναπαράγουν και αρκετά ελληνικά ,δημιουργεί σε κάθε συνάντηση των δυό πρωθυπουργών την αίσθηση ότι «κάτι θ’ ανακοινωθεί» και αυτό θα έχει να κάνει με το Αιγαίο!
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ,οι πληροφορίες ,οι φήμες περί συμφωνίας των δύο πλευρών που ουσιαστικά θα επικυρώνουν μία μορφή «συνεκμετάλλευσης» του Αιγαίου ,δίνουν και παίρνουν! Τα σενάρια που εμπλέκουν την οικονομική μας δυσκολία με την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο,συζητώνται σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό!
ΓΙ' ΑΥΤΟ και η σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια συνάντηση που συμπτωματικά (;) γίνεται στο Ερζερούμ. Στη πόλη που το 1919 έγινε το καθοριστικό συνέδριο των Κεμαλικών . Καθοριστικό κυρίως για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας ,όπως έδειξαν όσα ακολούθησαν.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Παπανδρέου-Ερντογάν δεν γίνεται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τα χαμόγελα και οι χειραψίες θα περισσέψουν είναι σίγουρο. Ωστόσο ποιος μπορεί να αγνοήσει –και πρώτος ο πρωθυπουργός- την συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο; Προχθές μόλις οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν –πάλι- πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά. Συνομιλίες υπό ...αεροπορική «εικονική επιδρομή».Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν στην Αθήνα,ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έπρεπε μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά των Τούρκων που δείχνει ασέβεια,αλαζονεία και θράσος. Έχουν δίκιο. Παρόλα αυτά ο Γ.Παπανδρέου επέλεξε να κάνει το ταξίδι,προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι σχετικά απλά. Η Τουρκία θέλει να ελέγξει το μισό Αιγαίο. Ο χάρτης που δημοσιοποιούμε είναι αυτός που παρουσίασαν οι Τούρκοι στο ΝΑΤΟ, όταν γινόταν διαπραγμάτευση για το χώρο ευθύνης που θα έπρεπε να έχουν ελληνικά και τουρκικά ραντάρ στη νέα δομή της Συμμαχίας.
ΕΝΑΣ χάρτης που απεικονίζει απολύτως τις προθέσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.
ΤΟ ΕΠΙΣΗΣ μεγάλο ζήτημα για τη Τουρκία είναι ότι θα ήθελε απλά να ...σβήσει από το χάρτη το Καστελλόριζο. Το πανέμορφο ακριτικό νησί μας,μια κουκίδα πάνω στο χάρτη, «προσθέτει» στην Ελλάδα 200 ν.μ ΑΟΖ και η Τουρκία αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει με τίποτα.
ΣΥΝΕΠΩΣ για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα "συνεργασίας" των δύο χωρών όπως συνηθίζουν να βαφτίζουν την συνεκμετάλλευση, θα πρέπει να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα που προβέπουν ...την εξαφάνιση του Καστελλόριζου και ένα νοητό...φράχτη στη μέση του Αιγαίου.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Έλληνας πρωθυπουργός να δεχτεί να μπει σε τέτοια συζήτηση ,ειδικά αυτή τη περίοδο που το ερώτημα περί ύπαρξης εθνικής κυριαρχίας ακούγεται όλο και συχνότερα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου