Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ενας στους δύο Θεσσαλονικείς ζει με δανεικά!


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
Εμπορική ερήμωση, καταναλωτική απραξία και κατασκευαστική άπνοια καταγράφει το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ για τη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποίησε το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου η εταιρία Palmos Analysis.
Οι μόνες επιχειρήσεις που διασώζονται σε αυτήν την αρνητική συγκυρία είναι όσες πραγματοποιούν εξαγωγές, κάτι που –όπως είπε χτες παρουσιάζοντας το βαρόμετρο ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος- «δικαιώνει τις θέσεις του Επιμελητηρίου ότι μόνο με εξωστρέφεια και παραγωγικές επενδύσεις η ελληνική οικονομία θα βγει από το τούνελ της ύφεσης και θα βαδίσει στην οδό της ανάπτυξης».
Επιβαρυμένο κλίμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του βαρόμετρου δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη το κλίμα είναι πιο επιβαρυμένο, όχι μόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Και το χειρότερο: το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι αναγκάζονται είτε να ζουν με δανεικά είτε δαπανώντας αποταμιεύσεις τους είναι 47% -περίπου ένας στους δύο- και μάλιστα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το ποσοστό αυτών που βασίζονται μόνο στο τρέχον εισόδημά τους!
Οχι άλλους φόρους !
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ προέβλεψε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μεταθέτοντας το χρόνο της ανάκαμψης για πολύ αργότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. «Οι αντοχές των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μειώνονται με αυξανόμενη ταχύτητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όταν θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα σημειώματα της περαίωσης, του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της έκτακτης εισφοράς και των ημιυπαίθριων, «που θα απομυζήσουν πόρους από κάθε τσέπη».

Εξάλλου, ο κ. Μπακατσέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τόσο λόγω της άρνησης των τραπεζών να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις όσο και λόγω της μείωσης του πλαφόν των πιστώσεων από τις ξένες επιχειρήσεις προς τις ελληνικές – πελάτες τους. Γι' αυτό το ΕΒΕΘ έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση –και συγκεκριμένα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- να υιοθετήσει πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει στήριξη μέσω εγγυοδοσίας των εταιριών ασφαλιστικών πιστώσεων από τις κυβερνήσεις.
Σειρά μέτρων
Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τη στήριξη της απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακατσέλος πρότεινε την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» της πρώτης κατοικίας (συγκεκριμένου εμβαδού και αντικειμενικής αξίας), προκειμένου να κινηθεί ο κλάδος των κατασκευών, γύρω από τον οποίο κινούνται δεκάδες επαγγέλματα και απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και στήριξη των θέσεων εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό, κυρίως δε στις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για μεγάλες αλλά και μικρότερες επενδύσεις, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αλλά και τη Ζώνη Καινοτομίας, που έχουν «κολλήσει».
Απαισιόδοξοι καταναλωτές

Οι καταναλωτές εμφανίζονται στην έρευνα πιο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά. Απαισιοδοξία όμως αντανακλά και ο εθνικός μέσος όρος, που επιδεινώθηκε, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βελτιώθηκε ελαφρά. Δηλώνουν σταθερή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης αλλά και της οικονομικής κατάστασης της χώρας και απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό.
Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι αναγκάζονται είτε να ζουν με δανεικά είτε δαπανώντας αποταμιεύσεις τους (47%) ξεπερνά το ποσοστό αυτών που βασίζονται μόνο στο τρέχον εισόδημά τους. Εξυπακούεται ότι δε σκοπεύουν να προβούν σε σημαντική δαπάνη για αγορά αυτοκινήτου ή κατοικίας.
Μείωση παραγγελιών
Ελαφρά επιδείνωση εμφανίζει ο δείκτης της μεταποίησης, τάση που εμφανίζεται και σε εθνικό επίπεδο, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών. Παρατηρείται πτώση της παραγωγής και μείωση παραγγελιών για τις πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ σταθερή βελτίωση εμφανίζει η εξαγωγική δραστηριότητα, τόσο στο τρέχον επίπεδο όσο και ως πρόβλεψη για το μέλλον. Απαισιοδοξία καταγράφεται για την εξέλιξη της απασχόλησης, ενώ ουδέτερη είναι η τάση για το επίπεδο των τιμών. Σε ό,τι αφορά τους κύριους περιοριστικούς παράγοντες της δραστηριότητας στη μεταποίηση, αισθητή είναι η άνοδος των χρηματοοικονομικών περιορισμών από 40% τον περασμένο Μάρτιο σε 54% το Σεπτέμβριο, τη στιγμή που η περιορισμένη ζήτηση από 65% τον περασμένο Μάρτιο μειώθηκε σε 54% έξι μήνες μετά. Με άλλα λόγια, όπως σημείωσε ο κ. Μπακατσέλος, «δε φταίει τόσο η ζήτηση όσο η έλλειψη πιστώσεων».
«Πέφτουν» και οι υπηρεσίες

Επιδείνωση του δείκτη των υπηρεσιών καταγράφει το βαρόμετρο, τη στιγμή που σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μικρή βελτίωση. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν πτώση στη ζήτηση και μικρή περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Για το επόμενο εξάμηνο επικρατούν απαισιοδοξία τόσο για τη ζήτηση όσο και για την απασχόληση και τις τιμές. Πάντως, σε σχέση με το Μάρτιο, η απαισιοδοξία αναφορικά με την απασχόληση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο σε εθνικό επίπεδο, αλλά εμφανίζεται βελτιωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση, όμως, με την εξέλιξη των τιμών, η επιδείνωση των προβλέψεων είναι μεγαλύτερη σε τοπικό απ’ ό,τι σε εθνικό επίπεδο.
«Παγωμένες» οι κατασκευές
Ο δείκτης των κατασκευών καταγράφει επιδείνωση των προσδοκιών, καθώς διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του βαρομέτρου του ΕΒΕΘ δύο χρόνια πριν, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός δείκτης εμφανίζεται σταθερός. Σε αντίθεση με τον περασμένο Μάρτιο, η καχεξία της αγοράς αποδίδεται το Σεπτέμβριο σε μεγαλύτερο ποσοστό στην περιορισμένη ζήτηση απ’ ό,τι στη χαμηλή ρευστότητα, δηλαδή στους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς. Οι εταιρίες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένες για την εξέλιξη των τιμών, απαισιόδοξες αναφορικά με την εξέλιξη των παραγγελιών και εκφράζουν ανησυχία για πιθανή μείωση του αριθμού των απασχολουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ