Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΝΕΚΡΟΙ… ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ …ΕΝΑ ΕΜΒΡΥΟ


Τελικά η ιστορία μας αποδεικνύει πως είμαστε ανάξιοι οι ανθρώποι , ακόμα και των σημερινών ανεπτυγμένων κοινωνιών , να αποτελέσουμε δύναμη αντίστασης σε όποιον εξουσιαστή.
Οι ανθρώποι αποτελούν μονάδες και δεν μπορούν να γίνουν σύνολο ούτε και σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές .
Όμως, οι εξουσιαστές τους έχουν διαβάσει καλά μέσα στους αιώνες και μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν στο «διαίρει και βασίλευε» .
Όσο μίσος, αγανάκτηση , οργή και οποιοδήποτε συναίσθημα μπορεί να κατεβάσει κάποιους στον δρόμο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει έκτροπα και καταστροφικές πράξεις. Πόσο μάλλον δολοφονικές.
Οί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει πώς ο όγκος και μόνο του πλήθους , ακόμα και με σιωπηλή διαμαρτυρία, κάνει τον όποιο άρχοντα και εξουσιαστή να νοιώθει μπροστά του μικρός και ανίκανος.
Η μη προσέλευση σε μια εκλογική ψηφοφορία , η μαζική έκφραση με την μη πληρωμή μιάς ΔΕΚΟ, ή του ΣΗΜΑΤΟΣ του αυτοκινήτου με το «καπέλο» , ή την μη πληρωμή ΦΠΑ όλων των μαγαζιών, ή την από δική τους πρωτοβουλία ψηφοφορία για κάποιο εθνικό ζήτημα, αυτά αποτελούν πολιτισμένη αντίδραση.
Τι να πούμε λοιπόν όταν καλούμαστε να πάμε σε κάποια διαμαρτυρία και δεν ανταποκρινόμαστε όλοι εμείς πού έχουμε την καλή πρόθεση αλλά δεν ξέρουμε αν γυρίσουμε σπίτια μας;
Τότε, πάντα θα βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους , με τά ίδια πανό και τις ίδιες σημαίες , με τά ίδια συνθήματα και τις ίδιες εκφράσεις .
Και ανάμεσα τους , εμφανίζονται πάντα οι άλλοι , με τις κουκούλες και τις μολότοφ , με την παιδική αγανάκτηση και τα έκτροπα …και όλα τελειώνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ