Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Κλειδώνουν εκτός Κασπίας τον Αμερικάνο

Οι αρχηγοί των κρατών των 5 Παρακάσπιων χωρών (Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας, Ιράν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν) υπέγραψαν σήμερα στο Αστραχάν μια καταρχήν συμφωνία πλαίσιο σχετικά με την κοινή διαχείριση της Κασπίας Θάλασσας και το νομικό καθεστώς της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία « πραγματική πρόοδο» διότι συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές της δραστηριότητας των παράκτιων κρατών στην Κασπία και συμφωνήθηκε το πλαίσιο για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων , της υφαλοκρηπίδας , για την εκμετάλλευση των πόρων της θάλασσας , το καθεστώς της ναυσιπλοΐας και την αλιεία. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για να υπογραφεί η σύμβαση για το νομικό καθεστώς της Κασπίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
 
Στην πολιτική δήλωση των πέντε της Κασπίας επιβεβαιώνεται μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Κασπία, ότι «μόνο οι ένοπλες δυνάμεις των παράκτιων κρατών έχουν το δικαίωμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Κασπίας». «Το καθεστώς αυτό είχε καθιερωθεί ιστορικά και εμείς δεν πρόκειται να το αλλάξουμε », δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε: «Υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των Παρακάσπιων χωρών ότι τα παράκτια κράτη είναι σε θέση να διατηρήσουν την ασφάλεια της Κασπίας Θάλασσας και οτι στρατιωτικές δυνάμεις ξένων χώρων δεν πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα μας».
Τα πέντε κράτη της Κασπίας Θάλασσας υπέγραψαν επίσης συμφωνία σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών Κι φυσικών καταστροφών, ενώ συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα κολοσσιαίο συγκοινωνιακό έργο τον σιδηροδρομικό δακτύλιο της Κασπίας.
Η Κασπία Θάλασσα είναι μια μοναδική υδάτινη περιοχή με περισσότερα από 500 είδη θαλάσσιων φυτών και 854 είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του οξύρρυγχου της Κασπίας, που αντιπροσωπεύει το 90% των ψαριών αυτών παγκοσμίως ενώ τα αποθέματα υδρογονανθράκων στον βυθό της έχουν υπολογιστεί σε περίπου 18 δισεκατομμύρια τόνους. Η Κασπία είναι δεύτερη θέση μετά τον Περσικό Κόλπο με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ