Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΖΑΝΗ , ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

«Ο τολμών νικά». Τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης αντικατέστησαν τις επιδοτούμενες καλλιέργειες καπνού και σιτηρών, στράφηκαν πριν από έξι χρόνια στο βιομηχανικό ροζ τριαντάφυλλο και επιχειρηματικά δικαιώθηκαν.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», οι τολμηροί αυτοί καλλιεργητές ξεκίνησαν την παραγωγή ροδέλαιου από τριαντάφυλλο και τώρα λανσάρουν στην αγορά μια σειρά από υποπροϊόντα, με τελευταίο την μπουγάτσα με τριαντάφυλλο, που έκανε θραύση στην πρώτη πειραματική παρουσίασή της.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους ανέρχεται σε 18 και τα καλλιεργήσιμα στρέμματα σε 100, με προοπτική πενταπλασιασμού τα επόμενα χρόνια.
Το ροδέλαιο, προϊόν απόσταξης του τριαντάφυλλου είναι περιζήτητο από αρωματοποιίες και φαρμακευτικές εταιρείες, με την τιμή του στην χονδρική αγορά να ξεπερνά τα 6.000 ευρώ ανά λίτρο και στη λιανική να αγγίζει τα 15 ευρώ ανά γραμμάριο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνεταιρισμού Ν. Ξανθόπουλου στο «Έθνος», «η παραγωγή δίνει στρεμματική απόδοση πενταπλάσια από αυτήν των σιτηρών ή του καπνού, ενώ το τελικό προϊόν είναι από τα καλύτερα του κόσμου».
Το ροδέλαιο έχει και γαστριμαργικές εφαρμογές, καθώς πρόσφατα δύο εργαστήρια ζαχαροπλαστικής – αρτοποιημάτων σε Κοζάνη και Καστοριά το χρησιμοποίησαν για την Παρασκευή μιας αρωματικής μπουγάτσας!

http://www.econews.gr//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ