Ειδικότερα επισφαλή θεωρούνται τα ποσά από τα εξής μέτρα:
1. Εκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Θα επιβληθεί με συντελεστές από 5% έως 10%, ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων και υπολογίζονται έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ. Είναι η δεύτερη χρονιά που επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά κρίσης, τη στιγμή που η αγορά είναι καθηλωμένη και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές. Μάλιστα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί τους λόγους που θα παρουσιάζουν μειωμένη κερδοφορία οι επιχειρήσεις το 2011, ωστόσο επιβάλλει την έκτακτη. Θα επιβληθεί στα κέρδη άνω των 100.000 ευρώ του 2009 και ο φόρος θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος τους. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από την ανωτέρω πηγή δεν θα φθάσουν ούτε τα 500 εκατ. ευρώ.
2. Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ανεπισήμως, όμως, στελέχη του κατεβάζουν τις προβλέψεις στο μισό. Δηλαδή περίπου στα 550 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις αγοραίες οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες. Από την κίνηση αυτή υπολογίζονται έσοδα ύψους 270 εκατ. Βέβαια, το γεγονός ότι θα τεθούν σε εφαρμογή το νωρίτερο το δεύτερο εξάμηνο του 2011 προδιαθέτει ότι τα έσοδα θα περιοριστούν σημαντικά.
4. Συρρικνωμένα θα είναι και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, συνεπεία των μειώσεων στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα.
Πέραν των ανωτέρω αμφισβητήσεων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί τη μη μετάταξη των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11% στο 23% με το επιχείρημα ότι «θα στεγνώσει η αγορά».
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την κεντρική υπηρεσία και θα ολοκληρωθούν με την κατάργηση - συγχώνευση 100 εφοριών σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλεπει:
– Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 12% ή 13%, που θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6% ή 6,5% από 5,5%. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προτείνει τις ανωτέρω αυξήσεις συντελεστών ίσως και τη μετάταξη κάποιων λίγων προϊόντων στον κανονικό συντελεστή 23%. Από τις αλλαγές στον ΦΠΑ στον κρατικό κορβανά θα εισέλθουν περιορισμένα έσοδα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει από τις αλλαγές στον ΦΠΑ έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ.
– Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των τιμών στα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ από τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
– Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Εξετάζεται να αυξηθεί ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο 0,3% από 0,15% που είναι σήμερα.
– Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2011 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
– Αναδιοργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα ολοκληρωθούν με την κατάργηση - συγχώνευση 100 εφοριών σε όλη τη χώρα.
Παράταση της προθεσμίας, ενώ οι εκκρεμότητες παραμένουν
Τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της ρύθμισης της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009 και ακόμα δεν έχει διορθωθεί κανένα από τα χιλιάδες λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου