Ολα αλλάζουν στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις για συνενώσεις δυνάμεων.
Οι τραπεζίτες "βλέπουν" ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τους αποτελεί πλέον μονόδρομο. Και όπως όλα δείχνουν θα επαληθευτεί ο επικεφαλής της AlphaBank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, που από τις αρχές της 10ετίας του 2000 είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα αντέχει 2 1/2 τράπεζες.
Αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας πριν από 10 μέρες στη γενική συνέλευση της ΤτΕ, είχε υπογραμμίσει ότι "αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα είναι αναπόφευκτη".
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, η απαξίωση των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει στην απομείωση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, οπότε θα είναι επιτακτική η ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες όμως είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να αποτελέσουν εύκολη λεία για ξένους τραπεζικούς ομίλους.
Σύμφωνα με κορυφαίο Ελληνα τραπεζίτη, μέσα στον χρόνο θα γίνει η πρώτη κίνηση συνένωσης δυνάμεων και στη συνέχεια "οι άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το ποτάμι που θα δημιουργηθεί".
Ωστόσο, το μεγάλο κώλυμα για να προχωρήσουν οι αναγκαίες συγχωνεύσεις είναι, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εκτός από τις χαμηλές αποτιμήσεις και οι περιορισμοί από τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά το πλεονάζον προσωπικό.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στην Εκθεσή του ο διοικητής της ΤτΕ, "οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με διορατικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κυοφορούμενες αλλαγές". Γι' αυτό και επιβάλλεται:
- Η διατήρηση σημαντικών περιθωρίων κεφαλαίου, πάνω από τα ελάχιστα που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες,
- Στο σχηματισμό επαρκών προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου,
- Ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων,
- Η ευέλικτη και συνετή διαχείριση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης
- Και κυρίως η διαμόρφωση μίας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που θα προβλέπει, με ρεαλισμό και προνοητικότητα, συνεργασίες και συνενώσεις δυνάμεων.
Τα υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη, η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και η δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στις πιθανές αναταράξεις και την ομαλή πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, ώστε τα επόμενα δύσκολα βήματα να γίνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Και υπογραμμίζει επί λέξει: "Οι νέες συνθήκες που θα προκύψουν θα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες στις οποίες λειτουργούσαν οι τράπεζες στο παρελθόν.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα είναι μάλλον αναπόφευκτες".
Πηγή: ΕΘΝΟΣ 8-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου