Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Θα κλείσουν επτά αντιδραστήρες


Η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα διερευνηθεί η κατάσταση των υπόλοιπων δέκα στη Γερμανία
Βολές από την αντιπολίτευση για «προεκλογική πυρηνική ευαισθησία» δέχθηκε χθες η καγκελάριος Μέρκελ, μετά τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας μετά την οδυνηρή ιαπωνική εμπειρία. Συγκεκριμένα, με το μορατόριουμ περί ενεργειακής πολιτικής, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα και επισημοποίησε χθες η Αγκελα Μέρκελ, αναστέλλεται η κυβερνητική πολιτική για την πυρηνική ενέργεια, βάσει της οποίας εδόθη δωδεκαετής παράταση, δηλαδή μέχρι το 2032, της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.
Παρά τις τότε αντιδράσεις αντιπολίτευσης και κοινής γνώμης, η κυβερνητική πρόταση είχε ψηφιστεί στις 28 Οκτωβρίου του 2010 στην Κάτω Βουλή, ακυρώνοντας νομοσχέδιο του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με το οποίο το 2020 θα έπαυε οριστικά η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων στο γερμανικό έδαφος. Τώρα, σύμφωνα με το μορατόριουμ που έχει διάρκεια έως τις 15 Ιουνίου, τα επτά παλαιότερα από τα 17 πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας θα τεθούν εκτός λειτουργίας, ενώ ενδελεχώς θα ερευνηθεί κατάσταση των 10 υπολοίπων.
Παραμένει ασαφές εάν η διακοπή λειτουργίας των επτά θα μονιμοποιηθεί. Η απόφαση ελήφθη μετά τη χθεσινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τους κυβερνήτες των ομόσπονδων κρατιδίων όπου λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια, μεταξύ άλλων στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών, όπου όμως η έκβαση των εκλογών στις 27 Μαρτίου παραμένει αβέβαιη.
«Εργοστάσια που άρχισαν να λειτουργούν στα τέλη της δεκαετίας του '80 θα κλείσουν κατά την περίοδο ισχύος του μορατόριουμ, το ζήτημα των πυρηνικών θα τεθεί και στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Μαρτίου», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος. «Απλώς θέλει να τα βγάλει πέρα με τις τρεις τοπικές εκλογές, πρόκειται για κόλπο», την κατηγόρησε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η Frankfuter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στο χρονικό του «καβγά για την πυρηνική πολιτική» τον Ιούνιο του 2010, υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος περικοπής δαπανών επιβλήθηκε ειδικός φόρος στις μεγάλες εταιρείες πυρηνικής ενέργειας, που θα απέδιδε στην κυβέρνηση 2,3 δισ. ευρώ ετησίως από το 2011 και μετά.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των εν λόγω εταιρειών, ορισμένες από τις οποίες ζητούσαν 15ετή παράταση, δεν ήταν πάντα οι ευκολότερες.
Οι εταιρείες, οργισμένες, απείλησαν με καταγγελία την κυβέρνηση, τελικώς, όμως, ευρέθη η «χρυσή τομή» της 12ετίας. Στη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας CDU - FDP, η πυρηνική ενέργεια περιγράφεται ως «μεταβατική πηγή ενέργειας, η οποία σταδιακά θα αντικατασταθεί από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας». Εμφαση στις πηγές αυτές και στο φυσικό αέριο έδωσε χθες η Μέρκελ. «Βρήκε ευκαιρία να ξεφύγει από τα μεγάλα πυρηνικά συμφέροντα» συμπέραναν κάποιοι στη Γερμανία, την ώρα που λόγω Ιαπωνίας το «αντιπυρηνικό» κύμα φούσκωνε στη Γερμανία, όπου η πλειοψηφία απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ