Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ

Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

“Καί τί πταίει ή γλαυξ, ή θρηνούσα επί ερειπίων; "Μια διεισδυτική ανάλυση του κοσμοκαλόγερου της ελληνικής λογοτεχνίας στην πολιτική της εποχής του, η οποία παραμένει εκπληκτικά επίκαιρη, 120 χρόνια μετά.
“Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; 
Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος. Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμα τους.
 Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σε εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι Βουλευταί κι οι Δήμαρχοι. Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια»,  δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν ον ήθελαν παρουσιάσουν. Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ’ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ’΄αυτού.Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτή διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κι επιδεξιώτερον τον κόθορνον. 
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,
εφημερίδα Ακρόπολις, 1 Iανουαρίου 1896

2 σχόλια:

 1. Αναρωτιέμαι Μήπως Φταίμε κι εμείς που, αιώνες τώρα, ψυχαναγκαστικά μεν, ανεπίτρεπτα δε ΓΚΡΙΝΙΆΖΟΝΤΑΣ ΓΡΟΥΣΟΥΖΕΎΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΜΈΡΑ;
  Αναρωτιέμαι μήπως θά'πρεπε Να Ευχηθούμε, για Τον Καινούργιο Το Χρόνο, ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ, στο βαθμό πάντα Του εκάστοτε Εφικτού; ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΑΥΤΌ ΝΑ ΤΟ ΤΟΝΊΖΟΥΜΕ, για να μη θεωρηθούμε αιθεροβάμονες και, ως εκ τούτου, καταγέλαστοι, με κίνδυνο οι προσωπικοί μας Image Makers να παραιτηθούν, για να διασώσουν Το Καλό Τους Όνομα.

  Και Να Ευχηθούμε Αξιόπιστα καθώς μία 7χρονη, όχι απλά Μουσικός, αλλά Σ Ο Λ Ί Σ Τ Α Σ, υπόσχεται να μαγέψει Τον Καινούργιο Το Χρόνο πειθαναγκάζοντάς Τον να δώσει Ό,ΤΙ ΚΑΛΌ -εάν κι εφόσον- φέρνει.

  https://youtu.be/_kDDljSlka4?list=RDghbmGMkwYNo&t=188

  Επειδή είθισται να μην πάμε ποτέ, για Ευχές, σε ξένα, έστω και διαδικτυακά, σπίτια με Άδεια Χέρια, αλλά
  Τα λουλούδια μαραίνονται και πετιούνται,
  Τα γλυκά ''χαλάνε'' δείκτες γενικών εξετάσεων και
  Ένα ακριβό ''κρύσταλλο'', για το σπίτι, σκονίζεται και, στο ξεσκόνισμα, ενέχει πάντα τον κίνδυνο να πέσει, να σπάσει και να γίνει αιτία να λυπηθείς για την απώλειά του,
  Αποφάσισα να φέρω ένα ''Καλάθι'' - ''Σύνθεση'' με Κλασσικά Βαλς

  https://youtu.be/8Hux5fVzfJg?t=76

  https://youtu.be/FL43IhzpM38?t=59

  https://youtu.be/EFJ7kDva7JE?list=RDmmCnQDUSO4I&t=37

  https://youtu.be/mmCnQDUSO4I?t=52

  Πανανθρώπινα, διαχρονικά, εμμονικά προσκυνηματικά Φετίχ, Αντάξια Των, καθ' Ημάς, Αγίων γιαλιών, βρασμένων κάστανων, καθώς και χειρών και λειψάνων.

  Όσο κι αν ακούγεται Παράδοξα, Η ΣΥΜΒΑΤΌΤΗΤΑ καθ'όλα Θεμιτή, αφού
  Αρχαιόθεν Θρησκεία και Τέχνη πάνε πάντα Μαζί, Χέρι, Χέρι, με δεδομένη Την, μεταξύ Τους, ΑλληλοΕκτίμηση, Απόδειξη της οποίας αποτελεί το Γεγονός πως Μιλάνε πάντα με Τα Καλύτερα Λόγια Η Μία για Την Άλλη.
  Άλλωστε, δε θα μπορούσε ποτέ νά'ναι διαφορετικά, καθώς Η θεοδώρητη; γενναιόδωρη, παυσίλυπος, λυτρωτική Τους Αποστολή είναι ΚΟΙΝΉ:

  Παρηγοριά για ένθεν κακείθεν Πιστούς, άμοιρους θνητούς που κατρακυλάνε στην άβυσσο χωρίς να ξέρουν από που έρχονται και που πάνε κι αποζητούν από κάπου να πιαστούν.

  Σε Πείσμα λοιπόν των Χειρίστων Οιωνών, Καλή μας Χρονιά ευελπιστώντας πως η μπίλια δε θα ''κάτσει'' καταστροφικά, ρώσικη γαρ ρουλέτα το γκρανγκινιολικό σκηνικό, με Άγνωστο Χ το γεμάτο περίστροφο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΜΟΡΦΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
  ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΑΛΗ ΣΚΕΨΗ , ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ.
  ...ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΔΕΝ Σ΄ΑΦΗΝΟΥΝ....
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΩΡΑ....ΕΥΦΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ...Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ...
  ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΩΡΟ...

  https://www.youtube.com/watch?v=QvIPPApl_8A

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τό Ναύπλιον

Σελίδες

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ