Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η κυβέρνηση έβγαλε φτερά (σαν το μυρμήγκι)

Η κυβέρνηση έβγαλε φτερά (σαν το μυρμήγκι)
Του Αντώνη Κοκορίκου
Η κυβέρνηση δεν το έχει συνειδητοποιήσει γιατί περιμένει με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να καταλάβει αν ακόμα κυβερνά τη χώρα ή αν έχει παραιτηθεί και δεν το ξέρει. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης θα χρειαστούν δύο με τρείς μήνες από τώρα για να καταγράψουν τις αλλαγές που επέφερε στους πολιτικούς συσχετισμούς η απόφασή της να εκποιήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας ώστε με όποιο πρόσφορο τρόπο να αποκομίσει σε πρώτη φάση 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά το συντομότερο δυνατόν. Από την άποψη αυτή βρίσκεται στη θέση που βρισκόταν η κυβέρνηση της ΝΔ δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές. Έπρεπε να φτάσει ο Σεπτέμβριος ώστε να καταγράψουν οι μετρήσεις το δεδομένο ότι ήταν ήδη παρελθόν αλλά δεν της το έλεγαν.
Τη διαφορά την έκανε η απόφασή της ελαφρά της καρδία να αποφασίσει το επείγον ξεπούλημα όλης της κρατικής περιουσίας δηλαδή τις μετοχές εισηγμένος και μη εισηγμένων επιχειρήσεων και τα ακίνητα του δημοσίου που είναι 71.000 μεταξύ των οποίων 600 νησιά. Από όλη αυτή την περιουσία η οποία είναι αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ η κυβέρνηση θέλει να πάρει με τον πιο πρόσφορο τρόπο 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα μνημόνιο που της υποσχέθηκαν (κι εκείνη το πίστεψε) ότι δεν θα οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία. Πέρα από το επικοινωνιακό Βατερλό ότι έβαλαν δηλαδή την τρόικα να ανακοινώσει μια τέτοια συμφωνία (κι εκείνοι το έκαναν με τον τρόπο τους) είναι ένα θέμα το οποίο αντιλαμβάνεται αμέσως ο κάθε Έλληνας. Δεν μπορεί να το καμουφλάρει με κανέναν τρόπο κανένας πληρωμένος κονδυλοφόρος και καμιά υπουργική δήλωση. Το καταλαβαίνει ο κάθε Έλληνας τι σημαίνει ακόμα κι αν λένε ότι πρόκειται για αξιοποίηση και όχι για πώληση και άλλα τέτοια ατυχή.

Αν η απόφαση αυτή είχε συνοδευτεί με στάση πληρωμών και κούρεμα του χρέους θα ήταν διαφορετικά. Αν είχε προηγηθεί απόφαση της Βουλής με την οποία τροποποιούνταν οι όροι του ελληνικού χρέους μέσω ομολόγων, θα ήταν αλλιώς. Αλλά δεν έχει προηγηθεί τίποτα από όλα αυτά και η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ότι με πρόωρες εκλογές θα καταφέρει να διαφύγει με τη μέθοδο Καραμανλή, ή πολύ καλύτερα να παραμείνει πρώτο κόμμα. Με την προκήρυξη εκλογών, κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη οι ισορροπίες θα ανατραπούν. Γιατί η κυβέρνηση αυτή έχει λαϊκή εντολή άλλα δύο χρόνια μπροστά της, κι αν ήθελε να διαπραγματευτεί αναδιάρθρωση χρέους αντί για μνημόνια μπορούσε να το κάνει. Κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει αυτά που θα λέει προεκλογικά. Ότι θέλει νωπή λαϊκή εντολή για να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος και στο πλαίσιο αυτό θα επιστρατεύσει και την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Ότι δηλαδή είναι η καταλληλότερη για να κάνει το αντίθετο από αυτό που έλεγε ότι θα κάνει ως τώρα και μάλιστα χωρίς να έχει καταγγείλει το μνημόνιο και χωρίς να έχει ανακτηθεί η κυριαρχία της χώρας. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και απορώ δηλαδή πως δεν το καταλαβαίνουν και μόνοι τους.

Δεν ξέρω αν μέσα στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού ήταν αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου ήταν και να καταγγείλει το μνημόνιο είτε με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση είτε με σκοπό να ακολουθήσει το δρόμο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αλλά πάντως πλέον ο κάθε σχεδιασμός πρέπει να γίνει από την αρχή αφού η τρόικα έσπευσε να ανακοινώσει τη συμφωνία την οποία με πολύ μεγάλη άνεση έκανε μαζί τους ο κ. Παπακωνσταντίνου από ότι λένε. Γι αυτό και έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν νύχτα ότι δεν τους άρεσαν οι δηλώσεις που έκαναν. Δεν καταλάβαιναν ότι αυτό που συμφώνησαν έπρεπε να είναι μυστικό και ο Παπανδρέου να το ανακοινώσει πανηγυρικά μαζί με όποιο χέρι βοήθειας μπορούσε να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως υπολόγιζε τις επόμενες μέρες να συζητήσει με την Μέρκελ και με τον Σαρκοζί μια τελική λύση για το ελληνικό χρέος, δηλαδή τα 50 δισεκατομμύρια να μας τα δώσει το ταμείο σταθερότητας, με ενέχυρο την ακίνητη περιουσία αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και να επιστρέψει θριαμβευτής λέγοντας ότι η Ελλάδα με δικά της ενέχυρα θα αγοράσει τα 50 δισεκατομμύρια χρέους από την ΕΚΤ και ότι η συμφωνία αυτή είναι εκτός μνημονίου. Ότι όλα αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία όχι μόνον δεν θα πουλήσει την περιουσία που ενεχυριάζει, αλλά ότι θα αντιμετωπίσει και την κρίση χρέους που δημιούργησε το μνημόνιο για να μειώσει το έλλειμμα.
Έχουμε αναφερθεί σε αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν από την εκπομπή και αυτό έχει τη σημασία του. Μπορεί μερικοί ψηφοφόροι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακόμα να μην πιστεύουν ότι μπορεί να έγινε τέτοιου μεγέθους γκάφα, ούτε ότι είχαν σκοπό να αναχωρήσουν δια της μεθόδου Καραμανλή, δηλαδή με εκλογές για να μας αναθέσετε νέα εντολή, αλλά σημασία έχουν οι πράξεις.
Το πολιτικά ορθό φυσικά θα ήταν η κυβέρνηση να διαπιστώσει ότι το μνημόνιο δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε και κυρίως ότι δημιούργησε πρόβλημα χρέους από πρόβλημα δανεισμού. Η δεύτερη πολιτικά ορθή παραδοχή θα έπρεπε να είναι ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει καμιά βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι αυτό ξεκινά μόνη της να αντιμετωπίσει το χρέος με βάση ένα δικό της πρόγραμμα. Και Τρίτη πολιτικά ορθή απόφαση θα ήταν και να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ στην αντιμετώπιση του χρέους και φυσικά εκεί δεν θα είχε κανέναν λόγο να δώσει την ακίνητη περιουσία για να διευκολύνει την ΕΚΤ, αλλά για να χρηματοδοτήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα δεκαετίας.
http://www.socialnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ